„Moji biseri“ – Jasmina Puljo

Jasmina Puljo(iz Pogovora)

Ime Jasmine Puljo u kulturnoj javnosti vezano je, prevashodno, uz dva pojma: negovanje plemenite veštine joge i sakupljanje misli velikana duha. U oba ova posla Jamina Puljo ugradila je višedecenijski intelektualni angažman i sav svoj dar, sakupljen u desetak knjiga. Za svoj nesvakidašnji trud nagrađena je pozitivnim odjecima stručne kritike i brojnom čitalačkom publikom.

Literarno ostvarenje Jasmine Puljo pod naslovom „Moji biseri“ (Ja iz dana u dan) predstavlja originalnu književnu tvorevinu i svojevrsnu sintezu svekolikog dosadašnjeg intelektualnog i umetničkog stvaralaštva ovog osobenog autora. U sentencama, jezgrovitim razmišljanjima i promišljanjima najsudbonosnijih etičkih, ličnih i društvenih dilema modernog čoveka, kompoziciono poređanih po danima i mesecima jedne godine, dakle u 365 odlomaka, nastoji da pobudi najplemenitije misli, osećanja i težnje. Zadatak ni malo lak, a izuzetno moralno delikatan i odgovoran. Autor, ovako originalno komponovane knjige, našao je dovoljno snage, iskustva, dara i znanja da pristupi ovom plemenitom zadatku i da ga preda javnosti.

Gradeći svoju novu knjigu na temeljima svih svojih životnih i umetničkih iskustava i saznanja, Jasmina Puljo nastoji da se obrati ličnosti žene nekonvencionalno, bez primesa feminističkih ideja, a krajnje uzdržana od zagovaranja bilo koje pomodne filozofske struje. Njeni temelji su u indijskoj filozofskoj misli, proveravanoj u hiljadugodišnjem ljudskom iskustvu u istinskim biserima poglavito evropske književne i umetničke misli, bez obzira na filozofsku školu.

No osnovna vrednost knjige i njenih poruka nije samo u tome što se temelji na pouzdanim filozofskim postulatima, iznetih u popularnoj književnoj formi, već u autorovom nastojanju da sopstvenim originalnim mislima i idejama podstakne u ženi aktiviranje njenih sopstvenih potencijala, kako intelektualnih tako i emocionalnih, kojima bi se postiglo samoizgrađivanje jake i pozitivne ličnosti.

Jasmina Puljo zato ide sunčanom, optimističnom stranom životne staze, podstrekački izazivajući plemenite težnje, pobuđuje čitaoca na samopreispitivanje i uliva pojedincu veru u sebe i njegove još zapretene spoznaje moći. Drugim rečima, autor želi da budući čitalac stekne takvo samopouzdanje koje će ga učiniti slobodnim i srećnim bićem. Dve su misli vodilje pri tome: naći meru u svemu i ići u korak s vremenom!

Uvereni smo da će plemenita težnja autora ove zanimljive knjige (a zašto ne reći i korisne!) naići na povoljan odjek među čitalačkom publikom i da će pobuditi mnoge duhove na neophodno usavršavanje i oplemenjivanje svoje ličnosti, čime bi se na najlepši način ispunile potajne želje samog autora.

Posebnu draž ovoj knjizi-kalendaru u njenoj likovnoj opremi daju ljupki crteži ženske figure u maštovitim i lepim pozama. Poznati ilustrator Brana Jovanović, svojom sigurnom rukom, gotovo jednim potezom, majstorski je oblikovao svaku stranu knjige. Tako je postignuta potpuna harmonija između misli-ideje i njene poruke čitaocu izražene veoma lepom ilustracijom.

Zoran Jovanović, glavni urednik Muzeja pozorišne umetnosti

—————————————

In memoriam: Jasmina Puljo

Jasmina Puljo je rođena u Skoplju. Najveći deo života provela je u Beogradu.

Popularizacija Hatha yoge i uzorno praktikovanje yoga filozofije u svakodnevici učinile su Jasminu Puljo svojevrsnim prosvetiteljem joge u Srbiji ali i na prostorima bivše Jugoslavije. Njeni učenici danas su učitelji I instruktori novim generacijama jogina. Ostavila je i pisano zaveštanje objavljivanjem vekovnih mudrosti u knjigama: Joga za svakog Joga; Mini joga za svakoga; Mini vežbe – maksi zdravlje; Biseri mudrosti; Joga – harmonija tela i duha; Joga znanja i zdravlja; Moji biseri.

Svi koji smo imali sreću da je poznajemo pamtićemo je po delu, toplini srca i mudrosti.

Svetlost mudrosti koju je upalila nećemo dozvoliti da se ugasi.

Predsednik Yoga Saveza Srbije

dr Predrag Nikić

MOJI BISERI – JA IZ DANA U DAN
na FACEBOOK stranici

002

Advertisements

Citat

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: